Class 6 NCERT English Lesson 2 How the Dog Found Himself a New Master!

Class 6 English Unit 2 How the Dog Found Himself a New Master! | NCERT Solutions For Class 6 English Chapter 2

Class 6 English Chapter 2,English Class 6 Chapter 2,NCERT Class 6 Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master! Solution,Chapter 2 English Class 6,Class 6 English Chapter 2 Question Answer,English Chapter 2 Class 6,Class 6 English Chapter 2 Solution,NCERT Class 6 English Chapter 2,Class 6th English Chapter 2,NCERT Solutions For Class 6 English Chapter 2

Class 6 Chapter 2 English,English Class 6 Chapter 2 Solution,Class 6 English Ch 2,Ch 2 English Class 6,NCERT Class 6 English Chapter 2 Solution,Class 6 English Chapter 2 Question Answer,NCERT English Class 6 Chapter 2,English 6th Class Chapter 2,Class 6 Ka English Chapter 2,English Class 6 Chapter 2 Pdf,Class 6 English Chapter 2 Exercise,Class 6 English Chapter 2 Solutions

CHAPTER – 2

How the Dog Found Himself a New Master!

CLASS 6 CHAPTER 2 SUMMARY IN HINDI TRANSLATION

Class 6 NCERT English Lesson 2 How the Dog Found Himself a New Master!

1. Dogs were once their own masters and lived the way wolves do, in freedom, until a dog was born who was ill pleased with this way of life. He was sick and tired of wandering about by himself looking for food being frightened of those who were stronger than he.

कुत्ते कभी अपने स्वामी थे और भेड़ियों की तरह रहते थे, आज़ादी में, जब तक कि एक कुत्ता पैदा नहीं हुआ जो जीवन के इस तरीके से नाखुश था। वह अपने से बलवान् लोगों के डर से भोजन की तलाश में इधर-उधर भटकते थक गया था।

Class 6 English Chapter 2

2. He thought it over and decided that the best things for him to do was to become the servant of one who was stronger than anyone on earth. and he set out to find such a master.

उसने इस पर विचार किया और निश्चय किया कि उसके लिए सबसे अच्छा काम यह है कि वह किसी ऐसे व्यक्ति का नौकर बने जो पृथ्वी पर किसी से भी अधिक शक्तिशाली हो, और वह ऐसे स्वामी को खोजने के लिए निकल पड़ा।

English Class 6 Chapter 2

3. He walked and he walked and he met a kinsman of his, a big wolf who was as strong as he was fierce.

“Where are you going, Dog?” the Wolf asked.

“I am looking for someone to take up service with. Would you like to be my master, Wolf?”

“I don’t see why not!” the Wolf said, and this agreed upon, the tow of them went on together.

वह चला और वह चला गया और वह अपने एक रिश्तेदार से मिला, एक बड़ा भेड़िया जो उतना ही मजबूत था जितना कि वह भयंकर था।

“तुम कहाँ जा रहे हो, कुत्ता?” भेड़िया ने पूछा।

“मैं किसी के साथ सेवा लेने के लिए देख रहा हूँ। क्या आप मेरे स्वामी बनना चाहेंगे, भेड़िया?”

“मैं नहीं देखता क्यों नहीं!” भेड़िये ने कहा, और इस बात पर सहमत हो गए, उनमें से एक साथ खींचा चला गया।

NCERT Class 6 Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master! Solution

Class 6 NCERT English Lesson 2 How the Dog Found Himself a New Master!

4. They walked and they walked , and all of a sudden the Wolf lifted his nose, sniffed, darted quickely off the path and into the bushes and crept deeper into the forest. The Dog was much surprised.

“What’s come over you, master?” he asked. “What has frightened you so?”

“Can’t you see? There’s a Bear out there, and he might eat up both of us-you and me.”

वे चलते रहे और चलते रहे, और अचानक भेड़िया ने अपनी नाक ऊंचा किया, सूँघा, जल्दी से पथ से बाहर निकल गया और झाड़ियों में घुस गया और जंगल के अंदर छिप गया। कुत्ता बहुत हैरान हुआ।

तुम्हारे ऊपर क्या आ गया है, स्वामी?” उसने पूछा। “तुम्हें किस बात ने इतना डरा दिया है?

क्या तुम नहीं देख सकते? बाहर एक भालू है, और वह हम दोनों को खा सकता है – तुम्हें और मुझे।

Chapter 2 English Class 6

5. Seeing that the Bear was stronger than the Wolf, the Dog decided to take up service with him, and he left the Wolf and asked the Bear to be his master. The Bear agreed to this readily and said, “Let us go and then we can both eat our fill.”

यह देखकर कि भालू भेड़िये से अधिक शक्तिशाली था, कुत्ते ने उसके साथ सेवा करने का फैसला किया और उसने भेड़िये को छोड़ दिया और भालू को अपना स्वामी बनने के लिए कहा। भालू इस पर तुरंत सहमत हो गया और बोला, “चलो चलें और फिर हम दोनों भरपेट खा सकते हैं।”

Class 6 English Chapter 2 Question Answer

6. They walked on and soon saw a hered of cows, but just as they were about to come up to it they were stopped by a terrible noise. The cows were mooing loudly and running in a panic in all directions.

वे आगे बढ़े और जल्द ही उन्हें गायों का एक झुंड दिखाई दिया, लेकिन जैसे ही वे उसके पास आने वाले थे, उन्हें एक भयानक शोर ने रोक दिया। गायें जोर-जोर से रंभाने लगीं और सभी दिशाओं में घबराकर भाग रही थीं।

English Chapter 2 Class 6

Class 6 NCERT English Lesson 2 How the Dog Found Himself a New Master!

Working with the text

A. Discuss these questions in pairs before you write the answers.

Q1. Why did the dog feel the need for a master? (1, 2)

Class 6 English Chapter 2 Solution

Answer: The dog felt a need for a master because he was tired of wandering about all by himself and being scared of those who were stronger than him. So, he decided to have a master who was stronger than anyone on the entire earth.

Q 2. Who did he first choose as his master? Why did he leave that master? (3)

NCERT Class 6 English Chapter 2

Answer: He chose the wolf as his first master. He left the wolf as his master because the wolf was scared of the bear. The dog wanted to serve a master who was stronger than anyone on the earth. So, he left the wolf.

Q 3. Who did he choose next? (5)

Class 6th English Chapter 2

Answer: He chose the bear as his master.

Q 4. Why did he serve the Lion for a long time? (8)

NCERT Solutions For Class 6 English Chapter 2

Answer: He served the lion for a long time because he had no complaints. He was safe as the lion was the strongest beast and no one dared to touch the dog.

Q 5. Whom did he finally choose as his master and why? (9, 10)

Class 6 Chapter 2 English

Answer: He finally chose man as his master. This is because even the lion, who was the fiercest beast, was scared of humans. This convinced the dog that man was the strongest of all.

B. A summary of the story is given below. Fill in the blanks to complete it taking appropriate phrases from the box.

English Class 6 Chapter 2 Solution

a dog, stronger than anyone else, the strongest of all, a wolf, the bear, afraid of man, his own master, a lion

This is the story of —–––––—————————–, who used to be —————————————. He decided to find a master —–––––––———————. First he found —————————— ——, but the wolf was afraid of –––————––———————. The dog thought that the bear was —————————————. After some time the dog met —————————————, who seemed the strongest.

He stayed with the lion for a long time. One day he realized that the lion was ———————––——————. To this day, the dog remains man’s best friend.

Answer: This is the story of a dog, who used to be his own master. He decided to find a master stronger than anyone else. First he found a wolf, but the wolf was afraid of the bear. The dog thought that the bear was the strongest of all. After some time the dog met a lion, who seemed the strongest.

He stayed with the lion for a long time. One day he realized that the lion was afraid of man. To this day, the dog remains man’s best friend.

Working with the language

Class 6 NCERT English Lesson 2 How the Dog Found Himself a New Master!

A. Each word in the box given below indicates a large number of…

Class 6 English Ch 2

For example, ‘a herd of cows’ refers to many cows.

Complete each of the following phrases with a suitable word from the box.

School, fleet, brood, bundle, bunch, pack, flock, herd

1. a ______ of ships5. a ______ of sticks
2. a ______ of flowers6. a ______ of sheep
3. a ______ of chicks7. a ______ of fish
4. a ______ of cattle8. a ______ of wolves

Answer:

1. a fleet of ships5. a bundle of sticks
2. a bunch of flowers6. a flock of sheep
3. a brood of chicks7. a school of fish
4. a herd of cattle8. a pack of wolves

B. Make nouns from the words given below by adding –ness or –ity. (For some words we need to add just –ty, or –y.)

Ch 2 English Class 6

1. honest ______7. creative ______
2. kind ______8. sincere ______
3. cruel ______9. cheerful ______
4. calm ______10. bitter _____
5. sad ______11. sensitive _____
6. active ______12. great ______

Answer:

1. honesty 7. creativity

2. kindness 8. sincerity

3. cruelty 9. cheerfulness

4. calmness 10. bitterness

5. sadness 11. sensitivity

6. activity 12. greatness

C. Word search

• There are twelve words hidden in this table.

• Six can be found horizontally and the remaining six vertically.

• All of them are describing words like ‘good’, ‘happy’, etc.

• The first letters of the words are given below:

Horizontal: H R F F S G

Vertical: A W S F L Q

NCERT Solutions for Class 6 English Unit 2 How the Dog found himself a new master - 1

English Class 6 Chapter 2 Pdf

Answer:

NCERT Solutions for Class 6 English Unit 2 How the Dog found himself a new master - 2

D. Read the following passage and do the exercises that follow. Then complete the family tree of dogs given on the facing page.

NCERT Class 6 English Chapter 2 Solution

The Dog Family

Class 6 NCERT English Lesson 2 How the Dog Found Himself a New Master!

The dog family is one of the 11 families that make up the Carnivores, a large group of intelligent, flesh-eating, backboned animals. In this group are such varied animals as bears, pandas, raccoons, cats, hyenas, and even seal. The dog or canine family has many wild\ species like wolves, foxes, coyotes, jackals, and wild dogs.

The dog is the only domesticated member of the canine family though now and then someone tames a wolf, fox or coyote as a pet.

All members of the dog family are descendants of a wolf-like animal which lived about 15 million years ago. From this distant ancestor, the true dogs gradually developed. But nobody knows the exact ancestor of the modern domestic dog.

Several wild dogs look and behave like domestic dogs. The dingo or wild dog of Australia is one of these. It is possible that the dingo was a tamed dog brought to Australia long ago which then ran wild.

Dogs were the first animals tamed by humans — perhaps 20,000 years ago. Tamed dogs were brought from Asia to the New World 5,000 or more years ago. Dogs were first used for hunting.

1. Find the opposites of these words in the text above.

Class 6 English Chapter 2 Question Answer

(i) ancestor — — — — — — — — — —

(ii) wild t — m —

(iii) ancient — — — — — —

(iv) near d — — — — — t

(v) suddenly gr — — — — — — —

Answer:

(i) ancestor d e s c e n d e n t

(ii) wild t a m e

(iii) ancient m o d e r n

(iv) near d i s t a n t

(v) suddenly g r a d u a l l y

2. Complete the following sentences.

NCERT English Class 6 Chapter 2

(i) The dingo is ———————————————————–—————.

(ii) Dogs were the ———————————————————animals tamed by humans. The other animals tamed by humans are ——————————————————————————————

(Think and name some other such animals.)

(iii) The New World refers to ———————————–––—————.

Dogs were brought there from —————————–—————.

Class 6 NCERT English Lesson 2 How the Dog Found Himself a New Master!

NCERT Solutions for Class 6 English Unit 2 How the Dog found himself a new master - 3

Answer:

(i) The dingo is a wild dog.

(ii) Dogs were the first animals tamed by humans. The other animals tamed by humans are cats, horses, elephants, cows, goats, buffaloes, donkeys, etc.

(Think and name some other such animals.)

(iii) The New World refers to America.

Dogs were brought there from Asia.

NCERT Solutions for Class 6 English Unit 2 How the Dog found himself a new master - 4

Speaking

Class 6 NCERT English Lesson 2 How the Dog Found Himself a New Master!

Question 1. Here are some points from a similar story that you might have heard in another language. Dividing the class into two groups try and tell the story in English. One person from each group can speak alternately. Your teacher will help you. As you tell it, one of you may write it down on the board.

English 6th Class Chapter 2

A Mouse Maidens

  • mouse changed into a girl by a magician…
  • wants to marry the strongest person…
  • asks whether sun or cloud stronger (why?)…
  • but mountain stronger than clouds (how?)…
  • but mouse stronger than mountain (how?)…
  • girl asks to marry mouse, becomes a mouse again.

Answer: Do it yourself.

Class 6 Ka English Chapter 2

NCERT BOOK SOLUTIONS

NCERT SANSKRIT SOLUTION CLASS 6

NCERT SANSKRIT SOLUTION CLASS 7

NCERT SANSKRIT SOLUTION CLASS 8

NCERT SANSKRIT SOLUTION CLASS 9

NCERT SANSKRIT SOLUTION CLASS 10

YOUTUBE LINK: STUDY WITH SUSANSKRITA

https://www.youtube.com/channel/UCszz61PiBYCL-V4CbHTm1Ew/featured

INSTAGRAM LINK: STUDY WITH SUSANSKRITA

https://www.instagram.com/studywithsusanskrita/

error: Content is protected !!