Class 6 NCERT English Chapter 5 A Different Kind of School

Class 6 NCERT English Chapter 5 A Different Kind of School | NCERT Solutions For Class 6 English Chapter 5

NCERT Solutions for Class 6 English include NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 5: A Different Kind of School. NCERT solutions for English Honeysuckle Chapter 5: A Different Kind of School for Class 6 are provided below.

Class 6 English Chapter 5,English Class 6 Chapter 5,NCERT Class 6 Chapter 5 A Different Kind of School Solution,Chapter 5 English Class 6,Class 6 English Chapter 5 Question Answer,English Chapter 5 Class 6,Class 6 English Chapter 5 Solution,NCERT Class 6 English Chapter 5,Class 6th English Chapter 5,NCERT Solutions For Class 6 English Chapter 5

Class 6 Chapter 5 English,English Class 6 Chapter 5 Solution,Class 6 English Ch 5,Ch 5 English Class 6,NCERT Class 6 English Chapter 5 Solution,Class 6 English Chapter 5 Question Answer,NCERT English Class 6 Chapter 5,English 6th Class Chapter 5,Class 6 Ka English Chapter 5,English Class 6 Chapter 5 Pdf,Class 6 English Chapter 5 Exercise,Class 6 English Chapter 5 Solutions

Chapter – 5

A Different Kind of School

Class 6 NCERT English Chapter 5 A Different Kind of School

Word Meaning

WordMeaning in Hindi
1. bandageपट्टी
2. ledनेतृत्व किया
3. authortyअधिकार
4. under-standingसमझ
5. greyस्लेटी
6. subtractingघटाने
7. stillफिर भी
8. practicallyवास्तव में
9. overlookedअनदेखी
10. jollyप्रसन्नचित्त
11. crutchबैसाखी
12. appreciateप्रशंसा करना
13. misfortuneदुर्भाग्य
14. termअवधि
15. absolutelyबिल्कुल
16. on theirपर उनके
17. honourसम्मान
18. peepझलक
19. miseryकष्ट
20. bandagedपट्टी
21. exclaimedकहा
22. cheatingबेईमानी करना
23. awfulभयंकर
24. turnमोड़
25. ghastlyभयंकर
26. hoppingकूदना
27. aboutके बारे में
28. funमज़ा
29. guessअनुमान
30. troublesomeपरेशानी
31. frighteningडरावना
32. acheदर्द
33. worryingचिंता
34. hurtचोट पहुँचाना
35. curlyघुँघराले
36. graduallyधीरे-धीरे
37. systemप्रणाली

Working With The Text

Class 6 English Chapter 5

A. Put these sentences from the story in the right order and write them out in a paragraph. Don’t refer to the text.

  • I shall be so glad when today is over.
  • Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess.
  • I don’t think I’ll mind being deaf for a day—at least not much.
  • But being blind is so frightening.
  • Only you must tell me about things.
  • Let’s go for a little walk.
  • The other bad days can’t be half as bad as this.

Ans: Let’s go for a little walk. Only you must tell me about things. I shall be so glad when today is over. The other bad days can’t be half as bad as this. Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess. I don’t think I’ll mind being deaf for a day, at least not much. But being blind is so frightening.

B. Answer the following questions:

English Class 6 Chapter 5

Q1. Why do you think the writer visited Miss Beam’s school? (1)

Ans: The writer had heard much about Miss Beam’s new teaching method. So he visited her school to see the new play-way method personally.

NCERT Class 6 Chapter 5 A Different Kind of School Solution

Q2. What was the ‘game’ that every child in the school had to play? (9)

Ans: Every child in the school had to play the role of being blind, deaf, dumb, injured and lame once in a term. It was a sort of game and training.

Chapter 5 English Class 6

Q3. “Each term every child has one blind day, one lame day …” Complete the line. Which day was the hardest? Why was it the hardest? (9, 11, 15)

Ans: “… one injured day and one dumb day.” Being blind was the hardest day. The student felt that he/she was going to be hit by something every moment.

Class 6 English Chapter 5 Question Answer

Q4. What was the purpose of these special days? (5, 9)

Ans: The purpose of these special days was to give the children a personal taste of misfortune. They learnt to help the needy in society. Such training made them good citizens.

English Chapter 5 Class 6

Working With Language

A. Match the words and phrases with their meanings in the box below.

Class 6 English Chapter 5 Solution

Paragraph Numbers
1. homesick(3)
2. practically(4)
3. it pains me (7)
4. appreciate(9)
5. thoughtless(10)
6. exercise(11)
7. relief(13)
8. ghastly(14)
English Class 6 Chapter 5 Solution
almostit hurts meterrible
test the strength ofunderstanding
the difficulties
wanting to be home
a welcome changenot very caring
NCERT Class 6 English Chapter 5 Solution

Ans:

1. homesickwanting to be home
2. practicallyalmost
3. it pains me it hurts me
4. appreciateunderstanding the difficulties
5. thoughtlessnot very caring
6. exercisetest the strength of
7. reliefa welcome change
8. ghastlyterrible
NCERT Class 6 English Chapter 5

B. Re-word these lines from the story:

1. had heard a great deal about Miss Beam’s school.

2. Miss Beam was all that I had expected – middle-aged, full of authority.

3. I went to the window which overlooked a large garden.

4. “We cannot bandage the children’s mouths, so they really have to exercise their will-power”.

Ans:

1. The writer had heard people praising the teaching methods at Miss Beam’s school.

2. The writer found Miss Beam a middle aged and dominating woman.

3. The author looked out of the window and saw a large garden.

4. The children had to use their will power to keep quiet.

C 1. Given below is a page from a dictionary. Look at it carefully and

Class 6th English Chapter 5

(i) find a word which means the same as Write down the word and its two meanings.
(ii) find a word meaning a part of the school year.
(iii) find a word that means examination.

Ans:

(i) terrible – (a) causing fear. (b) very bad.

(ii) term – (a) a fixed length of time. (b) a part of the school year

(iii) test – (a) to look at something to see if it is correct.

(b) to ask someone questions.

2. Now make lists of

NCERT Solutions For Class 6 English Chapter 5

(i) all the words on the page (plus any more that you can think of) that begins with terr.

(ii) five words that may follow the last word on the page, that.

(iii) write down your own meaning of the word thank. Then write down the meaning given in the dictionary.

Ans:

(i) terrace, terrible, terrify, territory, terrain

(ii) Those, this, theatre

(iii) To express gratitude for a kind deed, a present, or a service is to say “thank you.”

Example: You don’t have to say thank you.
We thanked them for all of their assistance.
She can only thank herself for what occured.

D. A poem for you to read

Class 6 Chapter 5 English

All but Blind

class 6 ncert english poem all but blind
WALTER DE LA MARE

Speak and Writing

A. Make a short list of things you find difficult to do.

For example:

1. turning a somersault

2. threading a needle

Compare your list with the others’ in the class . Can you explain why you find these things difficult to do?

Ans: do it your self

B. Look at your hands carefully. Now, write down for each finger one action for which that finger is particularly important. For example, the second (or index) finger helps to hold the knife down firmly when cutting.

Ans:

1. Thumb: To turn on any switch

2. Index finger: to forcefully press the knife down while cutting

3. Middle finger: It helps grip and offers stability.

4. Ring finger: To wear the ring.

5. Little finger: For make a fist.

EXTRA QUESTIONS FOR EXAM

Short Answer Type Questions

Q1. What did Miss Beam’s education system or school aim at?

Ans: Miss Beam’s school aimed at promiting the spirit of helping one another. It did not try to teach great ideas and thoughts. it aimed at making children thoughtful, kind and helpful to others. In short, it aimed at making them responsible citizens.

Q2. What did the author notice in the playground that pained him?

Ans: The author looked out of the window and saw children playing in the ground. Most of them were jolly but a few were not quite healthy and active-looking. They were either blind or crippled.

Q3. What did Miss Beam and the bandaged girl say about the blind day?

Ans: Miss Beam clarified that the child’s eyes on the blind day were bandaged overnight. He was guided and helped all day by another boy. Some said that the blind day was the worst or most difficult. The bandaged girl also said the same thing. It was awful. Every moment she felt that she was going to be hit by something.

Q4. What made the author discover that he had becom very thoughtful?

Ans: The author described persons and things to the bandaged girl as they walked about together. He observed the colour of their dress or their hair while telling about them. This exercise sharpend his power to observe thoughtfully and accurately. It also made those things and persons more interesting to him.

Q5. How was Miss Beam’s school different from other common schools?

Ans: Miss Beam’s school did not follow the traditional pattern of teaching. It aimed not at putting big idea and information into the child’s head, making them better persons and model citizens. Its originality lay in giving them first hand experience of misfortune and its management.

EXTRA QUESTIONS FOR EXAM

Long Answer Type Questions

Q1. Give an account of Miss Beam’s personality.

Ans: The School With a Difference was under the supervision of Miss Beams. It served as a testing ground for her novel ideas. She made an effort to promote the feeling of brotherhood and show genuine concern for people who are struggling. She wished for the kids to improve as people and responsible members of society. In general schools, this aspect of education is completely ignored.

Miss Beam’s was a middle aged lady, a little plump but loving, kind and intelligent. She had new ideas about real education. She believed that her school had a duty towards the society. She tried to give practical training to the kids to become noble hearted persons and to serve the needy.

Q2. Which incident made the visitor to the school ten times more thoughtful than ever?

Ans: The narrator was well aware of Beam’s school’s unique teaching approach. He initially noticed a blind female being carried outside. He then noticed an invalid boy. He believed that the students weren’t at all active or healthy. However, he soon realized that they were merely pretending to be blind, lame, crippled, etc. He was requested to guide a blind girl about in the meantime. The girl who was blind questioned him in depth. He had to use his intellect to describe objects and people. He became 10 times more thoughtful than he had ever been, he realized.

NCERT BOOK SOLUTIONS

NCERT SANSKRIT SOLUTION CLASS 6

NCERT SANSKRIT SOLUTION CLASS 7

NCERT SANSKRIT SOLUTION CLASS 8

NCERT SANSKRIT SOLUTION CLASS 9

NCERT SANSKRIT SOLUTION CLASS 10

YOUTUBE LINK: STUDY WITH SUSANSKRITA

https://www.youtube.com/channel/UCszz61PiBYCL-V4CbHTm1Ew/featured

INSTAGRAM LINK: STUDY WITH SUSANSKRITA

https://www.instagram.com/studywithsusanskrita/

error: Content is protected !!
Scroll to Top